Japan Reisetips

10 fascinerende fakta om Japan

Japan er et land med 126 730 000 innbyggere. Det ligger ved Stillehavet, øst for den Koreanske halvøya. Japan består av en kjede av til sammen 6852 øyer. De største av dem er, fra sør til nord: Kyushu, Shikoku, Honshu og Hokkaido. Øyene blir rammet av mer enn 1500 små og store jordskjelv i løpet av et år.

10 fascinerende fakta om Japan 22. mars 2019Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

Sett utenfra er Japan er vestlig land med rette linjer og forretningsorientert væremåte. Langt på vei sant, men det skal bli mye særere enn som så…

 

Fakta 1: Alder

Japanere har langt mer fisk i kosten enn oss Nordmenn. Det konsumeres over 17 milliarder tonn fisk i Japan hvert år. Overvekt finnes nesten, på tross av at Japan har over 3000 McDonalds-restauranter (Bare USA har fler).

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ronald McDonald kalles i Japan for Donald McDonald ettersom R er vanskelig å uttale

Som et resultat av dette blir Japanere i gjennomsnitt meget gamle. For øyeblikket er to av de eldste menneskene i verden japanere, på henholdsvis 116 og 117 års alder.

Riset bak speilet er at få Japanere i dagens samfunn har råd til å starte familie. Det er ekstrem mangel på nyfødte i Japan, slik at gjennomsnittsalderen bare øker. Med relativt lav innvandring (2% av innbyggerne er ikke etniske japanere) er det faktisk flere kjæledyr enn skolebarn i Japan. Når 21% av befolkningen allerede nå er ansett som eldre, blir eldreboomen her enda verre enn det Norge frykter.

Faktisk selges det mer inkontinensprodukter enn barnebleier i Japan.

 

Fakta 2: Kriminalitet

Japan har ekstremt lav kriminalitet. Landet har kun 2 kriminalsaker i gjennomsnitt hvert år, hvor våpen har vært brukt.

På T-banen i Tokyo er det ikke sjelden å se mennesker som småsover med mobilen i hånda. Det er helt vanlig og sosial akseptert med kjappe sovepauser både på jobb, i parker og på offentlig kommunikasjon.
Det er ikke engang vanlig å låse hverken huset eller sykkelen sin ved en tur til butikken. Men så er også den vanligste kriminaliteten sykkeltyveri utenfor dagligvarebutikker.

 

Fakta 3: Automater

Japan har fleste krones-automater i verden (selv om de tar Yen der da…). De finnes over alt. Pr. 1/1-2019 var det 5.52 millioner av dem, registret hos skattemyndighetene.

Foto: Alex Waltner

Ofte står de ute på gaten, og popper opp over alt. Flere ferdigmatsteder har begynt med automater fremfor å lage maten ved bestilling. Rett og slett fordi folk later til å foretrekke å kjøpe alt i automater. Det finnes automater som selger alt fra sexleketøy til levende krabber.

Japanere har en stor del sjenanse og har liv preget av dårlig tid. Hva årsaken er til at det faktisk finnes automater som selger brukte dametruser, vet vi ikke …men tenker kanskje det kan være en kombinasjon av de to?

 

Fakta 4: Hygiene og renhold

Japanere er nøye på hygiene. Det gjelder alt fra hotellrom til maten som blir servert. På skolene har man derimot ikke renholdspersonale. Elevene rengjør klasserom, toalett og ganger selv, da det ansees som en del av utdannelsen for å bli gode borgere.

Hevede gulv hjelper med å indikere når du skal ta av tøfler eller sko. Ved inngangen til et Japansk hjem vil gulvet vanligvis være hevet 6 tommer (15,24 cm), noe som indikerer at du skal ta av deg skoene og ta på tøfler. Hvis huset har en flettet tatami-matte på gulvet, vil gulvet her være hevet ytterligere 1 til 2 tommer (2,54-5,08 cm.) Det indikerer at du her skal ta av tøflene også.

Skal du på do, forventes det at du bruker spesielle tøfler, som er kun til bruk ved slike besøk. De fleste private hjem har toaletter som sprayer stumpen ren med lunkent vann. Ikke bli skremt.

 

Fakta 5: Mat

Som du leste over spiser Japanere i høyeste grad hamburgere. Skulle du derimot velge en nudel-cafe (som du bør) skal du huske å slurpe i deg nudlene. Det er ansett som ett høflig kompliment til kokken og japanere er overbevist om at nudler smaker bedre med litt luft i munn.

Mange innfødte kjøper både frokost, lunsj og middag ferdig i dagligvarebutikken. Alle butikker har mulighet for å varme maten der. Å spise måltidet ferdig inne i butikken i dagligvarebutikken er ansett som helt normalt.

Sushi ansees som snacks (eller fingermat) og spises ganske riktig med hendene, og ikke med pinner slik vi gjør. Du vil uansett bli sett rart på, for om du ser nøye etter så snur japanerne sushibiten og dypper fisken og ikke risen. Man har wasabi mellom fisken og risen …og ikke i sausen. Syltet ingefær spises kun når man går fra en type sushi til en annen, for å rense smaksløkene. Kun sushi spises med soyasaus. Sashimi (uten ris) serveres med en annen punzo-saus. Det er ikke uvanlig med kjøtt på sushi. Rått hestekjøtt er en delikatesse.

Laks servert som sushi er en Norsk oppfinnelse, og ble introdusert på det japanske markedet på 80-tallet.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


I japan vokser meloner i firkantede former, for at de skal bli lettere å frakte etterpå.

Enda en grunn til at man ikke bruker dette ordet i vulgær slang


Fakta 6: Kroppskunst

Tatoveringer er sett på som stygt i Japan. Mange har dem, men man viser ikke slikt offentlig.

Årsaken er at tatoveringer stort sett, fortsatt i dag, er et merke for gjengtilhørighet og forbeholdt mafia og kriminelle. Det er ikke tillatt med tatoveringer på offentlige bad, men turister og unge blir tilbudt hudfargede bandasjer de kan dekke tatoveringen med. Badevann hvor folk har badet med synlige tatoveringer er ansett som forurenset og må byttes.

Blogger Tara Moss fikk føle på Japanske fordommer rundt tatovering

 

Fakta 7: Høflighet

Japanere er meget høflige. Internasjonale forretningsfolk vil nok håndhilse på deg, men skal du bli akseptert som en av DEM, skal du bukke. Dess dypere du bukker, dess mer respekt viser du for den personene du hilser på.

Ta ikke med blomster. De skal få være i marken. Pyntegjenstander er vanskelig. Japanere er minimalister og opptatt av rommet renhet (også kalt feng shui) Ta med frukt når du skal bort. Det er ansett for å være en sund, flott og eksklusiv gave.

Dessverre er stolthet og høflighet så nedarvet at man heller begår selvmord enn å vise skam. Japan har verdens høyeste selvmordsstatistikk. De har også en selvmordskog, kalt «det perfekte stedet å dø».  Aokigahara-skogen har den tragiske tittelen som verdens nest mest populære sted å ta livet av seg. (Førsteplassen går til Golden Gate Bridge, USA)

 

Fakta 8: Restauranter og Spisesteder

Foruten kroneautomter og dagligvarebutikker finnes et utall spisesteder. Det finnes de underligste konsepter. Steder der betjeninger er kledd som Franske husholdersker og sexy Manga-figurer er veldig populært.

Japanske husholdersker – French style

Det forekommer ikke nakenhet eller sex, men du kan besøke kose-caféer. Her kan du sitte og kose eller ligge i fenget og slappe av. Man betaler for tjenesten, men det er ikke ansett som prostitusjon. Saken er bare at ensomhet og mangle på nærhet er et problem, så da gjør man noe med saken.

For kjærestepar å kysse eller kose ut er helt uhørt, men man kan godt holde hender. Røyking, nysing (herunder pusse nesen) og roping er noe man ikke driver med ute.

Japans beste Sushi-sted ligger nede på T-banene i Tokyo.

 

Fakta 9: Underholdning

Det selges 2 milliarder manga-tegneserier i Japanske bokhandler og kiosker hvert år. Animerte japanske filmer og tv-programmer av anime-typen står for 60% av verdens animasjons-baserte underholdning. Så vellykket er animasjon i Japan, at det er nesten 130 skoler for stemme-skuespill i landet.

En typisk Japansk tegneseriebutikk – foto: Alex Waltner

685 barn måtte på sykehus i 1997 etter en alt for spennende og engasjerende Pokemon-episode på TV.

Mange av anime-filmene er av hentai-typen, altså pornografiske. Det gjelder streng sensur. Man har ikke lov å vise vagina uten pixelsensur. Altså som grovpixelerte felter. Svarte streker er ikke vanlig. Sensuren gjelder bilder og animerte kropper i bevegelse, slik at tegnet nakenhet er tillatt.

Gishaer er nesten som hellige å regne, og aldeles ikke ansett som annet enn selskap av høy status.

Geisha oversettes med “en person av kunst”. De første Geishaene var menn


Fakta 10: Punktlighet

Japanere er aldri for sent til avtaler.. Skal du møte en japaner, ikke kom for tidlig heller. Kom til rett tid.

Til sammenligning er japansk tog jgennom året i gjennomsnitt 18 sekunder forsinket vad ankomst til endedestinasjon. I japan har man til gjengjeld Maglev-tog, som flyter på en skinne av magnetisk magnesium. Disse togene går i opp til 550 km/t.

Ferie i Tokyo er ikke anbefalt for personer med sosial angst og klaustrofobi


Fakta: Japan

 • Innbyggere: pr. 1/1-2019: 126.730000
 • Høyeste fjell: Mount Fuji – 3776 m.o.h.
 • Landareal: 377 915 km2
 • Største innsjø: Biwa – 670 km2
 • Nasjonaldag: 11. Februar
 • Styringsform: Parlament med konstitusjonelt monarki
 • Statsoverhode: Akihito
 • Statsminister: Shinzo Abe.
 • Valuta: Japanese Yen.
 • Statsreligion: Shinto
 • Offisielt språk: Japansk, 0% analfabetisme, I byene snakker 90% engelsk
 • Offisiell nettside: www.japan.go.jp
 • Nato-medlem: Nei
 • Nasjonalsang: Kimi Ga Yo
 • Tidssone: GMT +9
 • Telefonikode: +81
 • Landskode: JP
 • Hovedstad: Tokyo (Tokyo er verdens største by med 35 millioner innbyggere)

Planlegger du en tur til Japan, kan det være lurt å sette seg inn i skikk og bruk i Japan.

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar