Land Reisetips Vietnam

Ferie i Vietnam? Her er alt du trenger å vite

Vietnam - Svanen som reiste seg av krigens aske

Ferie i Vietnam? Her er alt du trenger å vite 2. april 2019Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

Ferie i Vietnam

Planlegger du en ferie i Vietnam? Da har du valgt riktig, Vietnam er et av Sørøst-Asias vakreste land.  Med sine frodige fjell, travle byer og sine gylne sandstrender tiltrekker landet seg flere nye reisende hvert eneste år. En raskt voksende markedsøkonomi har stått for en fundamental modernisering av Vietnams metropoler som Hanoi og Ho Chi Minh City. Allikevel står tradisjonene sterkt blant lokalbefolkningen. Det er mange gamle landemerker og flotte historiske bygg fra kolonitiden som fortsatt står etter alskens fryktelige kriger.

Historien har gitt både folk og land noen stygge skraper og enda flere vonde minner, men det Vietnamesiske folk står i dag frem som en stolt og herlig nasjon. I Vietnam finner du gamle buddhistiske helligdommer side om side med ultramoderne glassmonstre av noen skyskrapere. Vietnam er også landet er du kan oppleve alt fra fargerike og livlige festivaler til urgamle seremonier med historie fra hundrevis, om ikke tusenvis, av år tilbake.

Langs sandstrendene ligger luksuriøse feriesteder og de flotteste restauranter, som tilfredsstiller selv den mest kresne reisende. Her er stille og enkle kaffebarer og små rolige serveringsteder, som gjør disse plassene til arnested for de mest ideelle romantiske utflukter man kan tenke seg. Skuer man oppover fjellsidene ser man uendelige rader med de mest fascinerende mønstre dannet av buktende ris-terrasser. Disse åsene blir med litt fantasi også til de mest fantastiske turstier.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Enten din drøm inneholder en historisk tur til Hanoi og Ho Chi Minh, eller en avslappende strandferie, finner du steder som overgår alle dine forventninger i dette vakre landet. Eller kanskje om du bare ønsker å slippe unna det travle bylivet, tar Vietnam deg med på en opplevelse du aldri vil glemme.

Den historiske bebyggelsen i Chan May må du ikke gå slipp av

Hva må du så huske på når du skal på tur til Vietnam:

Skal du være på ferie i Vietnam lenger enn 15 dager, må du som norsk statsborger ha visum.

sidene til regjeringen står følgende å lese:

«Ved ankomst til Vietnam må pass, gyldig i minimum seks måneder fra innreisedato, og returbillett eller billett til et tredje land fremvises. Annen dokumentasjon som sannsynliggjør utreise før 15 dager vil også godtas, som hotell-reservasjon i neste land osv. Reisende anbefales for sikkerhets skyld å undersøke med sitt flyselskap i god tid før avreise, hvorvidt flyselskapet aksepterer passasjerer som reiser til Vietnam uten visum i passet».

Vietnamesiske myndigheter gjør det ikke så lett for folk med dårlig tid og liten evne til nøye planlegging. Hvis du overskrider dine tilmålte 15 dager uten visum skal du møte et byråkrati du ikke visste var mulig. Vår anbefaling er at du uansett reisens varighet sørger for å inneha visum og at du starter denne prosessen minst et par uker før du reiser.

Her er hva du skal gjøre:

1. Visum

 1. Før du kan dra på ferie i Vietnam må du ha på plass visum
 2. Det letteste er å søke om et såkalt adgangs-brev fra den Vietnamesiske ambassaden i Oslo.
 3. For opphold inntil 30 dager har Vietnamesiske myndigheter informert den norske ambassaden i Hanoi om at Norske borgere, som skal besøke Vietnam i inntil 30 dager, med behov for kun én innreise, kan søke visum elektronisk på: National web portal on immigration.
 4. Vi anbefaler at du skriver ut søknaden og fyller ut denne for hånd først.
 5. Du bør ha 2 nylige passfotografier av hver reisende i ditt følge, og hver må ha sitt personlige visa.
 6. Pass på å ha litt Amerikanske dollar i kontanter før du reiser, da dette er den valutaen du kan risikere å måtte må betale for visumet ditt på flyplassen. Et 30-dagers enkeltvisum koster normalt $ 25,-
 7. Pass på at alt du trenger ved innreise er i håndbagasjen din ved ankomst til flyplassen, da visumprosessen kommer før bagasjeutleveringen.
Lanterner på markedet i Hanoi

2. Vær forberedt på visum-kø

Selv om du har all verdens papirer i orden, fortsetter prosessen på flyplassen. Køer for visumsøknad er helt håpløse, så har du gjort mye av dette hjemmefra har du spart noe tid. Reiser du uten visum og tenker å få ordnet dette lokalt, kan ventetid lett være på 3 til 4 timer. Uansett bør du har regne god tid før du har avtalt videre transport.

Et godt tips kan være å bestille sete fremst i kabinen, og være kjapt av flyet. Ikke stopp på toalettet. Spaser eller kjør rett til visum-desken og prøv å være den første i køen. Etter en så lang flytur, er det siste du ønsker deg i verden en eviglang og treg kø.

Hanoi er så nydelig kaotisk, men har sine rolige bakgater.

3. Ha orden på vaksinene

Hvis mulig, bestill time hos fastlegen minst 6 uker før avreise, for å finne ut hvilke vaksiner du behøver. Det er noen nye vaksinasjoner på markedet nå som legen din sikkert vil tilby deg, for eksempel Japansk Encephilitus. Den må du regne med å betale privat, men det er vel verd pengene. Det første man skal tenke på uansett hvor du reiser i Asia er din egen sikkerhet. Egen helse er det første du må tenke på i så måte. Les vår store vaksineguide for alle land i Asia.

Både Folkehelseinstituttet og Vaksine.no har oversikt over de viktigste vaksinene du vil trenge. Er du vaksinemotstander og generelt skeptisk, bør du heller velge ferie på Smøla. Det finnes også en “vaksine” for å tåle eksotisk bakteriekultur i mat bedre. Denne bør du absolutt også vurdere.

Vietnameserne er opptatt av å holde på sine tradisjoner

4. Valuta

Du trenger både Amerikanske Dollar og Vietnamesiske Dong for å reise rundt Vietnam. Amerikanske Dollar er mest brukt på turistdestinasjoner, f.eks. ved bestilling av organiserte turer, innenlands transport eller som betaling på hotell. Dong blir oftest brukt lokalt; f.eks. på restauranter, i barer, butikker og på markeder. Du kan ta ut Dong fra minibanken ved ankomst, men sørg for at du har Dollar i kontanter for å betale for visumet ditt og diverse små-tjenester på flyplassen.

Hvis du har et valget mellom å betale i Dong eller Dollar, fungerer Dong som oftest bedre …og blir billigere.

I skrivende stund er €1 = 26.200,- Dong og $1 = 22.700,- Dong. Det vil si at en Norsk tusenlapp gir deg litt i overkant av 2,7 millioner Dong. 

Dong – Det blir fryktelig mange nuller av sånt!

5. Reisebyråene er dine venner

Ikke bry deg med å forhåndsbestille alle aktiviteter på turen før du ankommer Vietnam. Hver eneste by, som er verdt å besøke, f.eks. Hanoi, Sapa og Hoi An har et reisebyrå på annethvert hjørne. Å bruke disse kontorene er ekstremt praktisk. De glemmer aldri å forsøke og selge deg alt du måtte finne på å planlegge, enten det nå er natt-buss, dagstur eller en 3-natts pakkeløsning på hotell eller hostel.

landlig ferie i vietnam
Det er noe helt magisk over ris-terrassene i Sapa

6. Uansett hvor mye du liker å ta ting som de kommer, forhåndsbestill alltid første overnatting

Å plutselig stå midt i Hanoi eller Ho Chi Minh City kan fort vise seg å bli et kultursjokk, spesielt hvis du ikke er så vel bereist i Asia fra før. Gatene er koker av folk og små tohjulinger med motor. Det er ikke noen offisiell turistinformasjon å henvende seg til. Når det er sagt, vil vi absolutt anbefale deg å bestille i alle fall de to første hotell-nettene på forhånd. Da vet du hvor reisen ender denne førte dagen, og kan bare hoppe inn i en drosje så fort du har fullført visum-køen og fått bagasjen din.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


shopping i vietnam

7. Gjør deg klar til å prute

Diskusjon om pris er viktig del av av den Vietnamesiske kulturen, spesielt på steder der turister er representert. Du kan prøve dine forhandlings-ferdigheter på markeder, små-butikker og til og med på skjønnhets- og massasje-salonger. Men husk; Dette handler ikke bare om penger, men også stolthet, høflighet og ære. Prut, men prut med hjertet. Du kan enten spørre om dette er den «beste prisen» de kan gi deg, be om en «bedre pris» eller fortelle hva du er villig til å betale. Hvis de lar deg gå ut av butikken uten å diskutere prisen ytterligere, vet du at du har gått for lavt. Dette er ikke noe lokalt «tyrker»-triks …det er de for stolte til.

I restauranter og på barer, samt de fleste boder og spisesteder er prisen fast, men mange steder som serverer alkohol operer med «happy hour». Det er ingen skam å spørre når dette er.

storbyferie i vietnam
Skyskrapere side om side med gamle kulturbygg

8. Taxi: Bruk offentlige bytaxier

I motsetning til turistfeller som Oslo og Stockholm, er det offentlige drosjeselskaper i alle større Vietnamesiske byer. De er rene og pene og bruker et rettferdig målesystem.

Du vil imidlertid fort legge merke til at mange andre «taxier» parkerer rundt turiststedene og prøver å få deg med på tur. Ligg unna disse drosjene. De kan ligne på se offentlige, men du opplever ofte at kusken har rigget måleren til å gå latterlig fort. Hvis dette er din første drosjetur, vil du sannsynligvis ikke legge merke til det, men så snart du opplever noe sånt, hopper du ut med en gang. Det er billig uansett og sånn sett bare en mindre svindel, men det er ikke verdt risikoen. Som en tommelfingerregel; Prøv alltid å praie en offisiell bytaxi. Du må ikke vente lenge noe sted.

9. Transport: Natt-bussene er kjempebra

Husk at Vietnam er sinnsykt svært. En reise fra Hanoi til Ho Chi Minh City er i overkant av 1700 kilometer og tar minst 35 timer på landeveien!

Hvis du planlegger å reise lengre strekninger på landeveien og vil spare litt penger, er «natt-bussene» et godt alternativ. Dette er en sær-vietnamesisk løsning. Setene i disse bussene er nesten som senger, slik at du kan strekke bena helt ut og rette ut stolen til du ligger nesten flatt. De mest populære strekningene er fra Hanoi til Sapa, Hoi An til Nha Trang og Nha Trang til Ho Chi Minh City. Det er hyppige bussavganger og det koster ca. 12,- dollar pr. reisende.

De fleste av disse natt-bussene er veldig rene og pene og har toalett om bord. Det blir nok ikke den beste natts søvn du noensinne har opplevd, men det sparer deg for en hotell-natt og du sparer verdifulle dager i transitt. Du kan bestille bussreise fra ethvert bookingkontor eller reisebyrå du måtte snuble over, og trenger bare å bestille en dag på forhånd. Det er lite med tog-strekninger i Vietnam, i motsetning til India og Thailand. Hvis budsjettet ikke er et så veldig stort problem, er fly den absolutt beste måten å reise innenlands i Vietnam på.

fantastisk strandferie i vietnam
Strendene ved Phu Quoc er helt fantastiske

10. Hva du skal ha på deg?

I all hovedsak er en ferie i Vietnam varmt og fuktig. Men dette er et enormt land. Det kan snø i Sapa og samtidig være glitrende sommervær i Phu Quoc. Vi anbefaler denne vær-siden for å holde deg oppdatert før reisen.

Den generelle kleskoden er ganske avslappet i Vietnam. Shorts eller skjørt og en lett t-skjorte er vanlig. Skal du ha med deg litt løsøre og reise langt er en lett jakke eller en vest å foretrekke. De eneste gangene du trenger å tenke mer nøye over hva du har på deg, er hvis du besøker templer eller moskeer. Jenter bør pakke med en «Pashmina» slik at du kan vikle den rundt skuldrene dine. Både menn og kvinner bør pakke med et par lette, lange bukser. Disse kommer også godt med på busser og fly hvor klimaanlegget står på full pine.


11. Internet: Wi-Fi er overalt

Hvis du liker å holde kontakten på dine kjære mens du er ute og reiser, ikke vær redd! Vår erfaring er at Internet-forbindelsen er fantastisk i dette landet. Det er gratis WiFi over alt. På alle kaféer, restauranter, herberger og hoteller er det gratis. Selv de aller billigste vandrerhjemmene har WiFi tilgjengelig på rommene.

Ellers kan det være lurt å ha en VPN-konto. Gratis nett på cafeer og restauranter er ikke sikret. Har du bilder og innhold på mobilen din du ikke vil dele med hele verden, ber vi deg la være å koble opp mot slike nettverk. Kjøp deg i så fall en VPN-tilknytning før du drar.

mange kulturopplevelser i vietnam
Da Nang-broen holdes oppe av en gigantisk hånd

12. Vandrerhjem eller Hotell?

Det er rimelig å bo i Vietnam. Det finnes alt fra de mest fantastiske 6-stjernes hoteller til de mest grunnleggende vandrerhjem. Ikke bli redd av begrepet «hostel». Alle de vi har forsøkt har vært rene, med vennlig betjening og svært god geografisk plassering …og ikke minst utrolig billig. Mange av dem tilbyr private rom med klimaanlegg; Velg det!

Mange steder tilbyr også felles sovesaler for en enda billigere pris. Husk at Amerikanske turister snorker og at Tyskere lukter billig øl 🙂

Pakkelisten for Vietnam-turen:

 • Amerikanske dollar (Dong tar du ut i minibanken)
 • Ekstra billigtelefon med lokalt simkort og ekstra norsk sim-kort
 • Visa og reise-dokumenter
 • Vind- og vann-tett jakke
 • Pashmina (Slør til å ha over skuldrene ved religiøse besøk)
 • Ryggsekk, rumpetaske eller den lokale varianten «day bag»
 • Lette og ledige bukser
 • Myggmiddel og myggnett
 • Mygg-stift til å ha på bitt
 • Vanntett oppbevaringspose (for vann-aktiviteter)
 • Bløtleggings-vaskemiddel
 • Mini førstehjelpskit
 • Komfortable sandaler og joggesko
 • En manuell og analog «Vietnam reiseguide»

naturskjønn ferie i vietnam

 

Vi ønsker deg en god ferie i Vietnam!

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar