Japan

Katteøyene i Japan – Kun for ihuga katteelskere

I Europa er løskatter sett på som et problem. I Japan er de vurdert som en gudegave og en kilde til ro og avkobling. Hvis du er virkelige er en hårdnakket kattelskere, vil du straks forstå behovet for det unike selskapet man bare kan finne i en katt. Men kan du forestille deg at det er noen øyer i Japan hvor det bor flere katter enn mennesker?

Katteøyene i Japan – Kun for ihuga katteelskere 28. mai 2019Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

De 4 beste katteøyene i Japan

Når man leser om katteøya i Japan, kan det synes som det er bare EN. Sannheten er at det i høyeste grad er fler. Imidlertid er det 4 som utmerker seg, selv om det er mye uvisshet rundt den største av dem. Asiaferie jeg gjerne introdusere deg for de mest kjente kattøyene i Japan.

 

Aoshima i Ehime-provisen

Aoshima er nok den mest berømte katteøya i Japan. Kallenavnet «Cat Island» er ingen overdrivelse. Det faktisk bare er 15-20 fastboende mennesker på øya, og mer enn 120 katter… altså omtrent 6 ganger menneskemassen på stedet.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aoshima er en 1,6 kilometer lang øy, som ligger i Ehime-provinsen sør i Japan. Kattene ble opprinnelig satt iland her fordi lokale fiskere måtte løse et gnager-problem. Rottene var fort utryddet, kattene forble på øya. Årene er gått og de opprinnelige rottefangerne er forlengst gått bort og gitt liv til mange flere etterkommere.

Derimot er Aoshima-øya overhode ikke tilrettelagt for turister. Det er ingen biler, hoteller, kafeer eller restauranter på øya Det finnes ikke engang noen av de berømte salgsautomatene her, som ellers tar opp hvert gatehjørne på et hvert tettsted. Innbyggerne er det for det meste eldre mennesker, og de ønsker på ingen måte besøkende bort fra øya.

Derimot bør du som besøkende ha respekt for at du er besøkende og ikke å forstyrre de fastboende.  Alt de ber om er at du ikke mater kattene, fordi de blir matet av beboerne hver eneste dag.

Aoshima har ingen kollektivtransport eller noen annen motorisert ferdsel. Og med bare to fergeanløp i døgnet, bør dette være et reisemål forbeholdt ekstremt ivrige kattelskere.

Hvordan kommer du deg til Aoshima?

Det anbefales at du reiser ut fra Matsuyama, distriktshovedstaden i Ehime. Det er egentlig bare en reiserute som fungerer:

06.04: Avreise fra Matsuyama-stasjonen på Yosan-linjen
07.16: Ankomst til Iyo-Nagahama-stasjonen.
07.20: Kjøp billetter på Aoshima Boarding Area. Dette er ca 2 minutters gange fra Nagahama-stasjonen.
08.00: Avreise båten Aoshima.
08.35: Ankomst på Aoshima.
– tid på Aoshima –
16.15: Avreise fra Aoshima brygge.
16.50: Anløp ved Nagahama havn
17.34: Avreise fra Iyo-Nagahama-stasjonen
18.30: Spasertur tilbake til Matsuyama-stasjonen.

Detaljerte tidstabeller finner du ved å trykke denne linken.

 

Tashiro Jima-øya i Miyagi-provinsen

Tashiro Jima er en annen kjent katteøy i Japan. Det er en liten øy utenfor fastlandet ved Ishinomaki i Miyagi-provisen. Befolkningen av mennesker på denne øya er også ganske liten, med omkring 100 personer. Man antar at det er godt over 100 katter på øya. I gamle dager drev man med silkeormer her. De igjen tiltrakk seg mus, og de lokale produsentene hentet inn katter som holdt musebestanden på et minimum.

Lokalbefolkningen er i dag primært fiskere. De har en hellig tro på at fôringskatter vil dem gi rikdom og lykke. De aller fleste menneskene på øya tar mer enn godt vare på kattene. Kattene har jo også da blitt til noen slags maskoter for øya. Kattene lever godt på fiskeavfall, da fiskerne som kommer inn med dagens fangst alltid har med seg noe nydelig fiskeinnmat til en trofast «velkomstkomité» på kaia. Av hensyn til kattene, er det ikke tillatt med hundehold på denne øya, så øya er bokstavelig talt en «katteøy» av rang.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


Midt på øya, mellom to små landsbyer, er det bygget et katte-tempel, viet noen katter som døde på grunn av fallende stener fra et fjell i nærheten. Skal du først hit, må du få med deg dette.

Hvordan kommer du deg til Tashiro Jima?

 • Ta tog til JR Ishinomaki stasjon.
 • For å komme til Ishinomaki havn, tar du buss fra JR Ishinomaki stasjon.
 • For å komme ut til Tashiro Jima tar du Ajishima-ferjen.
 • Det er en 40-minutters båttur fra Ishinomaki havn.
 • Gå av båten i Nitoda havn på Tashiro Jima.
 • Ferjen seiler 2-3 turer hver dag, avhengig av sesong.

Detaljerte tidstabeller finner du ved å trykke denne linken.

 

Enoshima i Kanagawa-provinsen

Sammenlignet med Aoshima og Tashiro Jima er Enoshima relativt lett å komme seg til. Dette er mer en ferieøy enn primært en katteøy, som ligger i rett sørvest for Tokyo. Øya er ca 4 kilometer i omkrets og ligger i Kanagawa-provinsen.

Enoshima er også et populært friluftssenter for surfing, soling og svømming sommerstid. Når værgudene viser seg fra sin beste side, kan du til og med se Mount Fuji herfra. Kattebestanden har øket støtt siden begynnelsen på 80-tallet.

Opprinnelig ble disse kattene rett og slett forlatt av sine eiere her. I dag blir de i dag tatt vare på av innbyggerne og besøkende turister. Formelt er de sett på som lokalt og kommunalt eide katter.

På grunn av dette er kattene veldig vant til folk. De løper ikke bort til deg, men noen av dem nærmer seg og er veldig nysgjerrige på turistene. Du skal ikke se bort fra at de kanskje forventer at du kommer med litt snacks. Noen av dem er så tamme at de liker å bli kost litt bak ørene, mens andre er mye mer sky. På samme måte som mennesker, har katter sin egen personlighet, så vær forsiktig og lytt til råd og vink fra lokalbefolkningen.

Onde tunger vil ha det til at det ikke lenger er katter på Enoshima, men det har ikke lykkes oss å få bekreftet eller avkreftet om dette er tilfelle.

Hvordan kommer du deg til Enoshima?

 • Du må regne med en omtrent 90-minutters togtur fra Tokyo.
 • Ta Odakyu-linjen fra Shinjuku til Fujisawa, Odawara og Enoshima.
 • Fra Enoshima stasjon har du en hyggelig 15 minutters spasertur.

 

Manabeshima i Okayama-provisen

Sammenlignet med Aoshima og Tashiro-Jima er Manabeshima en mye mindre øy som ligger ved Kasaoka By i Okayama-provinsen. Manabeshima finner du etter en to og en halv times tur fra Kasaoka-stasjonen. Øya ligger omtrent 30 kilometer utenfor kysten av Honshu.

Opprinnelig var den lille øya med en befolkning på mindre enn 300 personer overhode ikke på turistkartet, men ble litt mer kjent, da en berømt Fransk forfatter la handlingen til øya i en av sine bøker. Manabeshima (eller Manabe Island som den heter i boka) fortsetter imidlertid å være mer kjent som øy fra en bok enn en katteøy.

Hvordan kommer du deg til Manabeshima?

 • Du må regne med en langt togtur.
 • Ta høyde for med en ganske lang fergetur, for å komme deg ut til øya.

For mer nøyaktige reisebeskrivelser, kan du finne det her.

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar