Japan Reisetips

Skikk og bruk i Japan

Skikk og bruk i Japan 29. mars 2016

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Japan har rike mattradisjoner
Del dette:

Skikk og bruk er viktig i Japan, uansett om du spiser hjemme hos dine venner eller deltar på en forretningslunsj ute. Her er noen enkle regler for japansk etikette.

Du trenger ikke å være nervøs, dine verter forstår at du ikke er kjent med deres skikker. Først bør du lese om japansk skikk og bruk for hvordan du hilser og tar av deg skoene, deretter bruker du tipsene i denne artikkelen for etikette og bordskikk, av høfllighet og for å vise din genuine interesse for den lokale kulturen.

Begynn med å si hei på Japansk: Kon’nichiwa

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvordan bruke spisepinner riktig

Å vite hvordan du skal bruke spisepinner er helt avgjørende for japansk skikk og bruk, spesielt i formelle anledninger. Ikke forvent å finne kniv og gaffel blant kjøkkenutstyret.

Først, start ved å løfte spisepinnene med begge hender.

Hvis det ikke er noe serveringsbestikk under et japansk familiemåltid, ta mat fra skålene eller serveringsfatet på bordet ved å bruke de tykke endene av spisepinnene.

Reglene for å bruke spisepinner riktig :

  • Unngå å rette spisepinnene på noen mens du snakker
  • Ikke vift med spisepinner over maten på bordet
  • Ikke peke med spisepinnene for å indikere retter du synes er spesielt deilig
  • Ikke suge sausen av spisepinnene
  • Ikke gni spisepinnene sammen eller leke med dem
  • Ikke løft maten ved stikke spisepinnene i den

Den viktigste regelen for Japansk skikk og bruk ved middagsbordet

Aldri, aldri, sende mat rundt med spisepinner! Ved å gjøre dette simulerer du et japansk begravelsesritual hvor man sender de kremerte beinrestene fra den avdøde rundt med spisepinner mellom familiemedlemmer. Den samme gjelder for å stikke spisepinnene vertikalt i en bolle med ris.

På restaurant i Japan

Når du har blitt plassert ved bordet vil mange restauranter gi deg et vått håndkle. Ikke bruk håndkleet til å vaske deg i ansiktet eller halsen, men bruk det til å vaske hendene. Legg det deretter pent til siden.

Begynn måltidet med å si ” Itadaki – masu ” som betyr ” jeg tar ydmykt imot “.

Ikke hell soyasaus direkte på maten, spesielt gjelder dette på vanlig ris , men i stedet heller du litt soyasaus i en bolle, og dypper maten din inn i den. Du kan alltid helle opp i mer soyasaus i bollen, men unngå å ha noe til overs når du er ferdig med måltidet.

Når du spiser suppe , kan du nippe direkte fra bollen . Løft bollen til munnen med den ledige hånden, unngå å holde spisepinnene og bollen i samme hånd. Ikke bli overrasket over om du hører slurpelyder rundt bordet . I motsetning til i Vesten, er ikke bare slurpingen akseptert, men den viser at du nyter måltidet!

Rengjøring av tallerkenen din helt ned til den siste riskorn anses som riktig etikette – aldri kaste mat som du har lagt på tallerkenen din.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


Etter måltidet

Når måltidet er ferdig er det vanlig høflighet å takke for maten ved å si: ” Gochisosama – deshita ” eller bare ” Gochisosama ” ved mindre formelle anledninger.

Hvis du benyttet engangs spisepinner til måltidet, plasseres disse pent tilbake i den lille posen de kom i og så bretter du den åpne enden på posen. Alternativet er å legge spisepinnene sidelengs på tallerkenen din, og unngå for all del å la dem peke på personen som sitter tvers overfor deg.

Hvis spise på en restaurant , er sjansen stor for at verten vil betale for å ” holde ansikt “. Hvis du skal betale må du huske på å plasser pengene på det lille fatet som kommer med regningen i stedet for å gi pengene direkte til servitøren eller den du spiser sammen med . Hvis det ikke står noe fat på bordet, kan du bruke begge hender for å gi pengene til servitøren og for å motta veksel.

Det er IKKE vanlig å gi tips, og er ofte betraktet som uhøflig i Japan.

Hvordan spise Sushi

Sushi er veldig vanlig ved forretningslunsjer. Når du spiser heller du kun litt soyasaus i den lille bollen. Om du etterlater deg den minste rest av soyasaus, ansees det som uhøflig og bortkastet.

Når du dypper nigiri i soyasaus, snur du den slik at bare kjøttet berører soyasausen. om det er riskorn som flyter rundt i dyppebollen din, ansees det som dårlig skikk og bruk.

Hvordan drikke til måltidene

Måltidene ledsages ofte av alkohol, mest vanlig er øl eller sake.
Ikke drikk alene! Vent på at alle glassene fylles opp, så vil en rundt bordet utbringe en skål eller bare si ” Kanpai ” ! som betyr skål. Løft glasset ditt og gjenta ” Kanpai ” , og så drikker du .

Japanerne elsker å skjenke for hverandre, du bør gjøre det samme. Fyll opp glassene til alle som sitter rundt deg, og skjenk aldri opp til deg selv.

Ting du bør unngå ved middagsbordet

Ikke snyt deg ved bordet, unnskyld deg, gå på toalettet eller utenfor og snyt deg der. Det å snufse ved bordet for å unngå å snyte seg er faktisk helt akseptert.

Ikke peke på folk med spisepinner eller fingeren når du prater eller understreker poenger i diskusjoner.

Selv om det er normal høflighet å ta med en gave hvis du blir invitert hjem til noen på middag, så bør du unngå å gi noe som kommer i sett på fire eller ni. Disse to tallene har samme utale som død og lidelse , og er knyttet til overtro.

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia