Kina Reisetips

Den Kinesiske Mur – Noen reisefakta om «Verdens største underverk»

Det finnes flere myter om Den Kinesiske Mur enn noe annet byggverk i historien... muligens med unnatak av Atlantis. Denne artikkelen er laget for å ta for seg de mest slitte mytene, og for å gi deg noen fakta om et turistmål du allerede nå kan sette på listen over ting du bare må se før du dør. Som en buktende drage slanger den seg langs Kinas nordlige grense. Som navnet antyder, er muren et imponerende arkitektonisk vidunder, og hylles ofte som en av de største menneskeskapte underverkene i verden.

Den kinesiske muren strekker seg tilbake mer enn 2000 år, til en tid før Kina var enda et forent land.

Den Kinesiske Mur – Noen reisefakta om «Verdens største underverk» 11. april 2019Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

Ikke bare EN mur

Fordi som husker så langt tilbake hadde 80-tallsartisten Philip Bailey en monsterhit som het «Walking On The Chinese Wall«. Og allerede der dukker første myte opp. Kan man gå hele den kinesiske mur? Det er en mulighet for alle, men den kinesiske mur er mye mer og mye lengre enn de de snaut 5000 kilometerne som normalt regnes som “muren”. Kartet under er hentet fra Wikimedia, og viser i hovedsak 8 forskjellige murer.

De forskjellige kinesiske dynastiene har opp gjennom tidene bygget murer som strekker seg helt fra Sør-Korea og langt inn i Mongolia. Trusselen fra nord kan ikke ha vært å kimse av, for arbeidet har holdt på mer eller mindre helt siden år 700 f.kr. og frem til slutten av Ming-dynastiet på 1600-tallet. Mange deler av de tidlige murene (for det er mange av dem) leter arkeologene fortsatt etter, da mange strekker er fullstendig rasert og begravet av tidens tann.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------



--------------------------------------------------

Kan man gå den distansen turistene oppfatter som selve muren?

Ja, det er gjort – av en Nordmann. For noen år siden gikk et Amerikansk par hele lengden på det vi bruker som almenoppfattelsen av den Kinesiske mur. Det er en liten del av hva kartet viser, men ikke noe å kimse av for det. Paret gikk en distanse på 6437 kilometer, og de gjorde det på bare 167 dager. Derimot er den eneste mann som har gjort distansen mutters alene Robert Løken fra Oslo. Ikke bare har han gått denne distansen, men stort sett spasert over det meste av håpløse steder på planeten på egenhånd. Du kan lese mer om hans eskapader på bloggen hans.

Muren har vært åsted for flere idrettsarrangementer – Sist «The Great Wall Marathon! nå i 2019

Opprinnelig er Løken TI-konsulent i finansbransjen, men som ferdig utdannet fotograf i 2006, solgte han sitt nyoppussede hus i Oslo for å følge sin drøm. Flere har gjort det før han, men Løken brukte over 600 dager på opplevelsen og dokumenterte den vel mer grundig enn noen andre før ham.

 

Kan vi se den Kinesiske mur fra Månen?

Nei, dessverre. Den Kinesiske mur, ofte kalt den eneste menneskeskapte strukturen som er synlig fra verdensrommet, er ikke synlig engang stratosfæren uten forstørrelse. Og selv da kan man bare se den under perfekte forhold. Det vil si at den fra månen dessverre ikke er synlig.

Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er også svært omstridt.


Hva heter egentlig Den Kinesiske Mur?

Muren kalles på Pinquin for «Wànlǐ Chángchéng» som betyr; Den 10 000 Li lange mur… der li er en gammel kinesisk distansemåling. Li er i dag en kinesisk mil, som igjen er en halv norsk kilometer. Det vi igjen si at man anså muren den gangen for å være den grovt regnet 5000 meter lang. Det hørtes sikkert mye ut den gangen, men er jo rimelig puslete i forhold til hva vi vet i dag.

Muren kalles lokalt også «Zhōngguó Chángchéng» , som betyr; Den lange kinesiske mur. Den er også kjent som bare «Den store muren».

 

Hvor lang er muren?

Etter moderne målinger er det man nå har synlig av muren et 8851,8 km langt forsvarsverk bygget av både jord og sten. I 2005 innledet kinesiske myndigheter et ti år langt  for restaurerings- og bevaringsprosjekt av muren. Kartleggingen som er gjennomført, skal gi pålitelige opplysninger som ble lagt til grunn for dette arbeidet.

Hvis man skulle måle alle delene som er bygget, foreslår rapporten at hele den Kinesiske mur kan være svimlende 21.195 kilometer lang. Den mest populære og uten tvil den vakreste delen ble reist under Ming-dynastiet og er dette nevnte stykket på drøyt 8800 kilometer synlig mellom Hushan til Jiayuguan-passet. Selv om du bare tar hensyn til omfattet totalt lengde og utstrekning på kartet er muren da med ca. 3400 kilometer fortsatt, med godt monn, verdens lengste mur.

For de som lurer på hvor høyt oppe veien på muren er, er det generelle svaret at strukturens høyde varierer betydelig, fra 15 fot helt til 39 fot. På sitt bredeste punkt er muren 32 meter tykk.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


Den delen som turistene stort sett oppfatter som muren er et mye mindre stykke ved Bejing, selv om den massive strukturen strekker seg fra Hushan, Liaoning i øst og helt til byen Jiayuguan, helt nordvest i landet. Generelt markerer Kinas mur landets nordligste grense. En arkeologisk undersøkelse fra 2012 anslo at muren, med tanke på alle de dynastiene som hadde jobbet med denne strukturen, krysser 15 provinser og strekker seg fra Xinjiang i nordvest, til grensen mot Korea i øst.

Vinterstid blir det ofte mye snø i det nordlige Kina, og da er muren letteste adkomstvei for mange


Hvorfor ble den bygget?

Opprinnelig ble muren bygget som et krigsforsvar. Da keiser Qin Shi Huang først foreslo den såkalte «lange muren», var den ment å forsvare de kinesiske statene mot nomdestammer fra nord.

Under Han-dynastiet (årene mellom 206 og 220 e.kr.) ble muren utvidet for å beskytte silkeveien. På begynnelsen av 1200-tallet rykket mongolene sørover under ledelse av ikke ukjente Djengis Khan. I løpet av noen få år mistet mellom 35 og 50 millioner kinesiske bønder livet, og mongolene ble herskere over hele det veldige Kinesiske riket. Dette var et scenario man aldri mer ville se gjentatt.

Problemet for mange av dynastiene var vakttårnene. På grunn av sine enorme dimensjoner gikk det meste av hærstyrken til bare å bemanne vaktpostene.

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynasitet, først under oppsyn av general Qi Jiguang. Arbeidet pågikk fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Muren skulle beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.

Den Kinesiske Mur vi ser i dag er etterfølgeren til flere andre murer som ble påbegynt år 200 f.kr. av Shi Hunagdi, den første keiser av et samlet Kina. De eldste stykkene som i dag finnes  er fra år 700. Kina har gjennom historien vært utsatt for utallige angrep fra nomader i nord. Keiseren beordret bygging av en sammenhengende mur fra øst til vest. Under ledelse av general Meng Tian ble 300 000 bønder, soldater og kriminelle satt i arbeid.

Titusener døde i løpet av de årene den mest intenst utbyggingen pågikk. Myten om at de som avsluttet livet som murbygger, endte som en del av byggmassen er derimot sannsynlig.


Hvor kan vi i dag se muren?

Muren ligger i det nordlige Kina. Hvis man rettet ut alle stykkene, ville dette bli en snorrett mur med den lengde som tilsvarer avstanden fra Biscayabukten til Vladivostok. Dersom man hadde nedbygd den fra sin egentlige høyde og gjort den til en mur på fem meters høyde og en meters bredde isteden, ville den være lenger enn jordens omkrets.

I sesongen er muren også et populært feriemål for innfødte kinesere.

Ming-tidens mur var seks til ti meter høy, og der den er restaurert har den gjerne denne høyden. Lange strekk av muren er nedslitt og ødelagt av tidens tann, eller forsvunnet da folk langs muren har brukt steinene som byggemateriell til andre ting. I dag er muren fredet og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987.

Den kinesiske mur er blant verdens mest besøkte attraksjoner for turisme. I en global avstemning som ble avsluttet 6. juli 2007, ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

Flere godt restaurerte stykker av muren ligger nordvest og nord i byprovinsen Beijing, såpass nær selve byen at de lett kan besiktiges av turister på korte dagsutflukter. De mest besøkte partiene er ved Badaling og i noe mindre grad Simatai og Mutianyu. Har du derimot mulighet til å se de mer slitte, overgrodde og bortgjemte delene av muren, er dette sannsynligvis den viktigste ekspedisjon du setter ut på i hele ditt liv.

Bestill din egen vandring på den kinesiske mur

Ved å klikke her, vil du få en mulighet til å bestille en 6 kilometer vandring på muren til en rabbatert pris.

 

Hvis du ikke får reist riktig ennå, vil vi i alle fall anbefale at du straks leter opp filmen «The Great Wall» fra 2016 med Matt Damon i hovedrollen og William Defoe i en mesterlig birolle. Denne filmen er et fyrverkeri i farger og opplevelser. Og om ikke helt historisk korrekt, så vet vi at ferien fort blir utsatt ennå et år, dersom du blir fristet til ny 4k Ultra HD TV.

 

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar