Reisetips Thailand

Din guide til Koh Phangan

De fleste forbinder den Thailandske øya Koh Phangan med "fullmånefesten", eller "The Full Moon Party" som de kaller det. Det handler om en helt fantastisk strandfest som avholdes så ofte som en gang i måneden. Hendelsen finner primært sted på den kjente stranden Haad Rin, helt sør på øya. Her samles mellom 8.000 og 40.000 mennesker (avhengig av tiden på året) til en kjempefest, som bokstavelig talt renner ut i de små nattetimer.

Din guide til Koh Phangan 29. mai 2019Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

Koh Phangan – Alt du trenger å vite

Haad Rin 

Haad Rin er den mest kjente stranden på Koh Phangan, og arnested for verdens mest berømte fullmånefest; «The Full Moon Party».Dette er så langt fra drømmescenariet for lydsensitive pensjonister som man bare kan komme. Den ene baren etter den andre pumper ut dundrende techno-musikk. Spetakkelet begynner når solen går ned, og vi holder det gående helt til solen står opp igjen.

Her kryr det av de unge og vakre i små shortser og enda mindre bikinier, som danser og drikker fra «Buckets»; Det er små fargerike bøtter fylt med diverse typer sprit og brus. Mange drikker seg fullstendig fra sans og samling, og utpå kvelden ligger det folk formelig strødd de fleste steder. Dette er et skue som de fleste godt voksne og ansvarlige foreldre antakeligvis vil få bakoversveis av. En mager trøst må i så fall være at denne galskapen «bare» finner sted en gang i måneden.

Hendelsen er godt annonsert, slik at resten av måneden er Koh Phangan et av de beste stedene i Thailand, som alle typer turister bør og kan reise til.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Thong Sala 

Dette er «hovedstaden» på øya og kort og godt øyas sentrum. Her finner du kaia, der de aller fleste båtene til øya anløper og dermed danner startpunktet for de fleste tilreisende hit.

Det er som regel yrende liv her, med en salig blanding av små «street food»-traller, restauranter, butikker og alt annet som hører til i et pulserende bysentrum. Her finner du også banker, optikere og dagligvarebutikker av litt størrelse, samt butikker med datautstyr, klær, byggevarer og annet du som regel ikke finner på den lokale kiosken eller hos 7-11 på hjørnet.

Steder vi anbefaler i Thong Sala:

  • Thong Sala Night Market / Panthip Market – Knallbra sted for deg som er mat-interessert. Her finner du masse lokale retter til en særdeles billig penge.
  • Ando Loco – Hvis du er gått lei av Thai-mat allerede og ønsker noe annet, er denne mexicanske restauranten absolutt et sted du burde besøke.
  • Lim Ping Pong – En liten spesialforretning med mye organiske produkter og lokale matvarer.
  • Makro – Her er det største utvalget av matvarer, men vær oppmerksom på at mange av varene selges i litt for store forpakninger for et feriebehov, da dette er butikken der alle de lokale restaurantene og hotell-resortene handler inn sitt.


Mae Haad

Haad Mae er en av de mest kjente strendene på øya og en sandbanke gjør at du kan gå tørrskodd over til øya Koh Ma ved lavvann. Her er alt du trenger for å besøke stedet:

Haad Mae Haad Beach Koh Phangan, som den egentlig heter, ligger på som det mest nordvestlige punktet på øya. Dette er en av de best kjente strendene på Koh Phangan, først og fremst på grunn av den merkelige lavvannspassasjen over till Koh Maa.

Skal du hit, bør du finne et sted å bo i Thong Sala-området på Ko Phangan. Den greieste måten å komme seg dit på, er å leie scooter. De koster fra 180 Baht per dag. Det er definitivt den enkleste måten å utforske øya på. Det tar omtrent 10 minutter å nå Haad Mae Haad Beach fra Chaloklum Beach, så man kan trygt si at det ligger rett rundt hjørnet.

Veiene er flotte, selv etter vår standard, hvis du enten kjører rett over, midt på øya eller følger rundt vestkysten.


Koh Ma

Koh Ma er en liten øy nordvest for Koh Phangan som koblet til Phangan-øya via en sandbanke som blir synlig ved lavvann. Øya og denne passasjen er nesten på alle klassiske bilder fra Koh Phangan. 

På den ene siden har du Mae Haad-stranden og til høyre; Koh Ma. Denne øya er mer vill og samtidig mer bevart. Omgitt av friske korallrev, er Koh Ma et perfekt sted for snorkling. Du kan også klatre opp til toppen på øya, og nyte en helt fantastisk utsikt.

Når dette skrives står akkurat en ny ferie-resort ferdig på øye. Det uberørte er da dessverre kompromittert kraftig, men det er et vidunderlig flott anlegg.


Baan Chaloklum

I relasjon til dette stedet er det kanskje mer til skade at Koh Phangan er blitt både berømt og beryktet for sine Full Moon-parties, som raser hver måned gjennom byen Haadrin. 

Virkeligheten kunne ikke være lenger fra sannheten. Mens hele øya ser en tilstrømning av turister ved fullmåne, kommer kun «lysløypa» mellom Thongsala og Haadrin nært til å leve opp til øyas party-renommé. Det er bare sant i noen dager på hver side av Full Moon Party. Haadrin ligger på Koh Phangans sørlige spiss, med utsikt over til det høyt utviklede nabolandet og til Koh Samui. Det er skilt fra resten av øya med et bratt fjellkjede, som bare kan krysses ved å bruke en smal vei med to kjørefelt til hovedstaden Thongsala. Fred på jord er ikke så vanskelig å finne, som du kanskje tror.


Sri Thanu

Vest-Koh Phangan er det beste stedet på Koh Phangan for å studere yoga. I dette området finnes de mest anerkjente yoga-sentrene og de beste instruktørene. Vi nevner; Agama Yoga, Ananda Wellness Resort og Orion Healing. De tilbyr yoga-klasser, så vel som kurs for de som ønsker å å bli yoga-instruktører.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


Folk som ønsker å forbedre sin egen kropp og sitt sinn, bør ikke begrenset seg til bare yoga. Det er lagt stor vekt på detox her, gjennom forsiktige dietter, renselsesritualer og dampbad. Området rundt Srithanu har tiltrukket seg flere kjente velvære-steder og -utøvere som formelig står i kø for å tilby sine tjenester. Et godt eksempel er er Simba som driver en klinikk for å behandle rygglidelsen Skoliose. (Skoliose er, som skifose, en medfødt skjevhet i ryggsøylen. red.anm.)


Haad Yao

Haad Yao blir av mange beskrevet som paradiset på jord. Vi snakker om en vakker, hvit sandstrand som forsiktig rammer inn nordvest-kysten av Koh Phangan. Det er sånn sett sterk konkurranse om å være best her, og allikevel kalles Haad Yao på Koh Phangan for «den perfekte stranden». Det er helt sikkert fordi den kan krysse av alle faktorene i lista som beskriver en perfekt strandferie.

Den myke, hvite sanden danner en perfekt symbiose med det varme, klare havet. Vannet her er helt ideelt for svømming. Den hvite sanden flankeres på den ene siden av det innbydende vannet og på den andre av verdens kuleste palmetrær. I bakkant av stranden er her mer uberørt natur enn infrastruktur, dog brutt av en med en nærliggende vei. Stranden er over 1 kilometer lang. Dermed er det ikke vanskelig å finne ledig plass på denne stranden, for å sole seg eller nyte et runde strandtennis eler frisbee.

Det ligger et korallrev utenfor bukten. Dit er det ca 400 meter fra land. Dette er faktisk en av de beste revene utenfor kysten av Koh Phangan og er utmerket for både fridykking og mer seriøs dykking med oksygentank. Det er rikelig med maritimt liv å se her. Det er også noen virkelig bra dykkeskoler i Haad Yao som tilbyr en rekke forskjellige dykkekurs. Andre nærliggende «snorkling»- og dykke-steder inkluderer Haad Salad og Koh Ma.


Baan Tai

Baan Tai er selve sentrum for fest og moro. Stedet er en lang hvit sandstrand og en liten landsby, som er fullpakket med gode steder for både deg som liker et godt måltid og for deg som liker best at drikken til har full effekt. Om dagen er Baan Tai et paradis som strand- og bade-destinasjon. Når natten faller på forandres alt til et yrende folkeliv rundt et knippe barer, levende musikk og noen helt unike ølbarer. Det er mange store begivenheter som skjer her, både på klubber i Baan Tai og på utendørs rave-steder. Dette er stedet der solskinnet aldri ser ut til å ende …og når det først gjør det, begynner den virkelige moroa.

En fin hvit strand strekker seg fra Thongsala og helt til den steinete klippen som markerer starten på Haad Rin-halvøya. Det meste av denne stranden er bare kjent som Baan Tai Beach. Den delen av stranden som er nærmest landsbyen Haad Rin kalles Bankai. Nær sentrum av Baan Tai Beach er en liten brygge, hvor du kan hive deg med på båt-turer eller fiskeutflukter. På begge sider av bryggen er det utmerkede solemuligheter for de i gjengen, som heller ønsker seg en dag med ro og soling.

Det høres nesten stressende ut her, men mye av Baan Tai er fredelige stranddyner pyntet med kokospalmer. Vannet er blått og i det fjerne kan du se Koh Samui. De aller fleste kvelder på året, kan du også se frem mot en fantastisk solnedgang.

Feriestedene er behagelig spredt utover geografien og de beste ligger ofte i litt avstand fra kysten. Det er ikke en bred strand, men korallrevet her er bare omtrent 200 meter fra kysten. Det betyr i praksis at vannet i lavvannssesongene mai til oktober er på et nivå, så du kan vasse nesten helt ut til revet. Det er flott å padle inn fra havet utenfor, men ikke ideelt for svømming, da vennet rett og slett er for grunt i denne perioden.

I de mer vindfylte månedene er Baan Tai det beste stedet for kiteboarding på Koh Phangan. Med andre ord; Hvis du liker å feste om natten og drive ekstremsport på dagtid, er Baan Tai det ideelle reisemålet.


Hvordan komme hit?

Baan Tai er en lang strand som ligger på den sørlige kysten av Ko Phangan. Det er den lettest tilgjengelige stranden på øya, og ligger rett ved den største havnebyen Thongsala. De fleste ankommer til Koh Phangan med ferge til Thongsala. Hovedveien mellom Thongsala og Haad Rin (Sentrum for alt som skjer ved Full Moon Party) går parallelt med Baan Tai-stranden. Langs denne veien er det mange butikker, barer og restauranter. Det er også lett å ta en slags felles-taxi de kaller Songthaew, på denne veien. De går hele tiden, i begge retninger.

 

Steder vi anbefaler i Ban Tai:

  • 7-11 – Et av viktig sted å vite om ved Baan Tai er 7-11 nærbutikken. Den har en rekke billige snacks og drinker, samt tobakk og andre nyttige varer til salgs. Det er et bra sted å få en billig matbit. Ved siden av 7-11 er veien til de populære strendene.
  • Nai Pan – Et knippe ferie-resorts du virkelig bør se nærmere på.
  • Milky Bay – Et tropisk paradis med nydelig europeisk-inspirert mat, gratis WiFi og utendørs basseng.

  •  Secret Beach – En helt fantastisk strandrestaurant! Ferdig snakka!

En liten advarsel til slutt

Dessverre har ansvarlig dyrehold ikke like høy fokus, i Thailand generelt, som hjemme. Rabies er ikke utryddet i Thailand, selv om det ikke har vært noe tilfelle av rabies på Koh Phangan på mange år. Husk, det kan, som vi har lest i Norske aviser nylig, få fatale følger. Løshundene er ikke aggressive, og ellers ganske selskapelige og søte. Derimot kan bare det minste uskyldige bitt avstedkomme ved mating og lek. Slike hendige uhell må du ta alvorlig umiddelbart.

 

Se opp for løshunder.

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar