Reisetips

Så mye koster det å reise 6 måneder i Asia

Så mye koster det å reise 6 måneder i Asia 29. mars 2016

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Backpacking i Sør Øst Asia
Del dette:

Å reise i Asia er spennende. Har akkurat kommet hjem etter en strålende 6 måneders backpacking tur i Sørøst-Asia, med tilsvarende stramt budsjett.

Dette betydde at jeg måtte bo på herberg, forflytte meg rundt med lokale transportmidler, spise “street food” og generelt passe på hva jeg brukte pengene mine på.

Jeg ville vite om det var mulig å ha få en trygg, behagelig og opplevelsesrik reise, selv med få kroner i lommeboken. Det jeg var mest opptatt av var å finne ut av hvor lite penger jeg kunne klare meg med på en lengre reise til Sørøst-Asia.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------



--------------------------------------------------

Dette er også det spørsmålet de aller fleste stiller seg, når de planlegger en tur gjennom Sørøst-Asia. Noen guidebøker vil påstå at kr 180,- per dag er tilstrekkelig, men la meg bare si at det ikke er realistisk.

På mine seks måneder i Sørøst-Asia, med en måned hver i Kambodsja, Laos, Nord Thailand, sørlige Thailand, Malaysia og Indonesia, brukte jeg kr 48.000,-. Uten dykketurene jeg hadde, ble beløpet kr 36.500,-.

Om man tar med flyreiser og alle kostnader før turen ble det totalt kr 66.000,-.

Her kommer en oversikt oveer hva som ligger i totalsummen:

Flyreiser: kr 9.750,-

Jeg kjøpte to enveis billetter fra Oslo til Sørøst-Asia og tilbake. I ettertid ser jeg at dette ikke er den billigste løsningen, og jeg kunne ha spart ca kr 1.200,- om jeg hadde bestilt en tur/retur. Jeg var veldig usikker på hvilken dato jeg skulle reise hjem, og var heller ikke sikker på fra hvilken by jeg skulle reise tilbake. Jeg har erfart at det ofte kan påløpe høye gebyrer og avgifter på å endre billetten, slik at prisen da uansett ville blitt høyere ved bestille t/r enn ved å bestille enveisbilletter.

Jeg har forsøkt å benytte offentlig transport på turen, men i de tilfellene det ikke har vært mulig, eller har vært svært uhensiktsmessig, har jeg fløyet. Spesielt i Indonesia var dette dyrt, og jeg endte opp med å bruke 1.800 kroner på flybilletter.

Reiseforsikring: kr 1.335,-

Dette er en av de kostnadene som er irriterende, men nødvendig om ulykken skulle skje. Jeg valgte “Reise Ekstra” fra Trygg, som ikke var den billigste reiseforsikringen, men som kom veldig bra ut i en forbrukertest. Et tips kan være å undersøke om ditt forsikringsselskap selger reiseforsikring for en kortere periode enn 1 år, da kan du kanskje spare litt i forhold til en helårs reiseforsikring.

Vaksinasjoner: kr 1.820,-

Du bør være oppdatert på grunnvaksinene DPT/ Polio i løpet av de siste 10 årene. Andre vaksiner som man må ha er Hepatitt A og B, Tyfoidvaksine, Koleravaksine og Japansk encephalitt. I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt med ACWY og Rabies. I tillegg er det malariatabletter.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


Reiseutstyr: kr 2.400,-

Ryggsekken min kostet meg ca 1.200,- kroner, men er verdt hver eneste krone. Jeg har også kjøpt noen Pacsafe produkter fra Nomaden som jeg ikke angrer på.

Mat: Gjennomsnitt på kr 60 – 90 per dag

Jeg spiste kun lokale retter og valgte gjerne “street food” når det var mulig. Dette er billig og utrolig godt. Hvorfor i alle dager skal jeg reise til den andre siden av kloden for å kjøpe meg en dårlig burger til 25 kroner, når jeg får wok eller kjøttboller av svin, papaya salat, kokos suppe, pad thai (listen er endeløs!) i Thailand for mindre enn 7 kroner. Du behøver ikke å være redd for maten du kjøper på gaten, den blir tilberedt mens du ser på og er alltid fersk. Et tips er å spise der det er litt kø, da er du sikker på at det både er god mat, og at råvarene ikke har ligget for lenge i varmen.

Overnatting: kr 12 – 120 per natt

Prisen på overnatting varierer mye avhengig av om det er høy/lav-sesongen og i hvilket land du er. Kambodsja og Laos var de aller billigste, mens Indonesia og Malaysia var dyrere. Husk at det ofte er mer å bruke pengene på om du velger et fancy overnattingsalternativ, og dermed flyr pengene raskere.

Underveis på reisen

Jeg klarte å ødelegge 2 par solbriller og mistet i tillegg 3 par. Klarte også å miste 4 par flippfloppers, men dette koster ikke så mye å erstatte. Et par ble spist av en hund, et par ble skylt på havet, og en enslig ble glemt igjen i en båt. Det siste paret som ble mistet, aner jeg rett og slett ikke hvor ble av.

Hvorfor kunne jeg ikke reise for bare 180 kroner per dag?

180 kroner i dagsbudsjett som det refereres til i diverse reisebøker, tar ikke høyde for utstyr, forsikring, flyreiser og vaksinasjoner. Det er også lett å glemme at ting som såpe, sjampo, tannkrem, solkrem, batterier, adaptere, myggolje, medisiner og visum må kjøpes regelmessig på turen. Kostnadene virker små, men når budsjettet bare er 180 kroner for en dag så er 25 kroner for en sjampo tung å svelge.

180 kroner per dag er ikke noe problem når du bor i lengre perioder på ett sted i et av de billigere landene. Jeg klarte å bruke 18 kroner per overnatting og rundt 60 kroner per dag på mat og drikke på Otres stranden i Kambodsja, som et eksempel. Jeg bruke heller ikke en krone aktiviteter fordi det meste på stranden var gratis.

De dagene jeg forflytter meg, brukte jeg typisk 250 kroner på visum, 50 kroner for en busstur og 18 kroner på en taxibåt. Da er det ikke sjangs til å holde budsjettet, og det lenge før jeg kjøpte mat eller fant en seng for natten. Det samme gjelder utflukter, dykking eller jungel-trekking.

Et så lavt budsjett er bare mulig hvis du bor på ett sted, og ikke deltar på aktiviteter eller utflukter. Hva er poenget med det? Reise til andre siden av kloden og ikke få oppleve noe av alle de spennende mulighetene som åpner seg. Hvis jeg ikke hadde tatt noen dykketurer, klatret Mt. Kinabalu, gått fotturer i Bukit Lawang eller på fjellet Rinjani, ville jeg barbert kostnadene mine med over 18.000 kroner, lett. Jeg bodde aldri mer enn en uke noen av stedene, og hadde jeg gjort det, kunne jeg spart mye mer.

Hvordan holde kostnadene lave!

  • Alt håp er ikke ute, selv om du ikke har samme budsjett som jeg hadde. For å holde kostnadene nede, kan du bruke tjenester som couchsurfing for gratis overnatting. Frister ikke det, kan du bo på herberger. Det er en fin måte å møte nye mennesker og samtidig spare litt penger.
  • Alltid reise med lokaltransport i stedet for av private eller turistbusser, selv om det betyr at reisedagene blir lengre. Hvis du har mye tid, men ikke har mye penger, er dette den beste måten å reise på!
  • Spise lokal mat og drikk mindre alkohol. Alkohol gjør et stort innhugg budsjettet. Hvis du aldri kjøpe drinker, sparer du bokstavelig tusenvis av kroner.
  • Bruk et debetkort som ikke har gebyrer og velg gjerne minibanker/ATM som ikke har lavere gebyrer enn andre

Avsluttningsvis, jeg brukte BARE tre dager i Vietnam. Jeg vet at dette er et billig land, mens Sør-Thailand, malaysiske Borneo og endel av aktivitetene som jeg var med på i Indonesia var ganske dyre. Hadde jeg kuttet ut disse landene og brukt mer tid i Kambodsja, Laos, Vietnam og Nord-Thailand, ville budsjettet holdt mye lenger.

Jeg vil si at etter å ha brukt mye tid på å søke etter billige flybilletter, kom jeg alltid tilbake til www.asiareiser.no. Dette var ikke bare på grunn av prisene, men også fordi de gir deg smartere sammensetninger av flyruter som gjør det enklere for deg å reise.

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia