India Kambodsja Land Mat Reisetips Thailand

Backpacking i Asia? – Dette er de viktigste tingene du må tenke på

Mye er annerledes, men det aller meste er gammelt nytt

Backpacking i Asia? – Dette er de viktigste tingene du må tenke på 28. mars 2019Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

Asiater er generelt hyggelige, ærlige og hardt arbeidende mennesker. Mange lever av turisme. Du er deres inntektskilde og de behager deg fordi de vet at dine erfaringer beholder du og deler med andre. Ikke slik å forstå at de menneskene du møter er kyniske profitører. Saken er bare at uansett hva unikt du tror du opplever har det vært noen der og gjort det samme kvelden før. Uansett hvor lite budsjett du har, ser de lokale på deg som rik …rett og slett fordi du har råd til å reise dit de bor.

Husk at de fleste Asiater strir i det daglige for å overleve ,fø sin familie og leve et så godt liv som mulig. De fleste har ikke vært utenfor sin egen by. Derimot er deres erfaringer med Europeere basert på en pen blanding av egnes og andres erfaringer. Skal du gjøre et inntrykk, må du snu disse erfaringene til noe bedre. Bare husk at i den innfødtes øyne er det flere av deg enn av dem.

Asia er herlig – Det er bare sånn!

Så hva må du gjøre for å gjør reisen så god og smertefri for dere alle, som overhode mulig?

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaksine

Det første man skal tenke på uansett hvor du reier er egen sikkerhet. Egen helse er det første du må tenke på. Det mest nærliggende er vaksine. Les vår store vaksineguide for alle land i Asia.

Både Folkehelseinstituttet og Vaksine.no har oversikt over det viktigste du vil trenge. Er du vaksinemotstander og generelt skeptisk, bør du heller velge ferie på Kanariøyene. Du setter eget og andres liv i fare ved å stå stritt imot her. Det finnes også en «vaksine» for å tåle eksotisk bakteriekultur i mat bedre. Den bør du absolutt vurdere.

Forsikringer

En god reiseforsikring er alltid en forutsetning. Husk at reiseforsikringer ikke har ubegrenset varighet. For reiser som varer mer enn tre-fire uker bød du sjekke med ditt forsikringsselskap om gyldigheten på din reiseforsikring. De fleste selskaper som har helårs reiseforsikring, har gjerne to typer. En som gjelder feriereiser kun og en som gjelder alle typer reiser ut fra hjemmet. Husk da at en reise som inkluderer noe lønnet arbeid, ikke nødvendigvis defineres som en feriereise.

Viktigst av alt er allikevel at de fleste reiseforsikringer dekker tap av bagasje og andre uforutsette utgifter, men at slike utgifter først blir dekket når du kommer hjem og kan dokumentere tapet. Utlegg på stedet må du ordne selv. Har du mulighet til å forskuttere selskapet på denne måten er jo det greit. Hvis ikke bør du skaffe deg en forsikring for sikrer deg økonomisk hjelp på stedet.

Les alltid nøye gjennom betingelsene for reiseforsikringen din!

En reiseforsikring som dekker egenandel ved skade på leiet kjøretøy er en forutsetning, om du skal leie bil. Sjekk alltid at den lokale utleieren virkelig har de forsikringer på kjøretøyet som han påstår. Dette gjelder spesielt ved leie av moped og motorsykkel. Mange gambler på at det går bra og putter «forsikringspengene» i egen lomme. Vel og bra det, men om du forårsaker skade på andres helse eller eiendom kan du være ille ute.

Ved leie av bil anbefaler vi at du bruker de store internasjonale selskapene. Både Hertz,, Avis og de andre store er representert i de aller fleste Asiatiske land.

Økonomi

Alle de triksene du bruker som backpacker for å se ut som du har mindre penger, er for lengst avslørt av lokale kriminelle. Glem aldri det …men noen råd gleder allikevel. Et triks for viderekommende er å ha sedler og valuta med minste valør ytterst. Ha penger i klype, og kort for seg. Ikke bruk lommebok. Da forsvinner alt på en gang i fall det verst tenkelige skulle skje.

Reis aldri uten minst et debetkort og et kredittkort. Ha aldri store beløp på konto på debetkortet ditt. Flytt lønna di over på sparekonto, og overfør på nett etter behov. Memorér nummeret for sperring av kort, i tilfelle tap av ett eller begge.

Allikevel gjelder en viktig regel: Ha aldri på deg mer kontanter enn det du har råd til å tape. Skulle du komme i en truet situasjon, ikke forsøk å være helt. Aldri eskalér en situasjon.

Hold alltid øye med bagasjen din – Hensatt bagasje blir sett på som en trussel!

Alle hoteller har en masterkey til safen på rommet ditt. Når det er sagt er det bedre å bruke romsafen, enn å ikke bruke den. Det beste er om hotellet har mulighet for å deponere til safe i resepsjon. Da skal du ha en nøkkel og hotellet en nøkkel. Det kreves begge nøkkel for å åpne safen. Skal du være lenge i et område? Vurder en bankboks i lokal bank.

Klesstil

Små-kriminelle lar seg ikke lure av dårlige klær og ustelt hår. Du er rik bare ved at du er der. Det å forsøke å ikke se rik ut er patetisk. Asiater forstår ikke hvorfor vi skal være så stygge i klærne. De kler seg alltid så godt de kan gitt sin egen økonomi, så ikke vær redd for å kle deg pent. Det gir faktisk mer respekt.

De lokale dømmer deg fort på oppførsel og hvordan du er kledd. Vi du ha god behandling kler du deg pent. Åpen hawaii-skjorte og falske gull-lenker i halsen ansees ikke som pent. Thaier vet hvordan en horekunde ser ut.

Handel og vandel

Det er mye fantastisk å få tak på billig i Asia. På alt fra elektronikk til lokal brukskunst er det mulig å gjøre varp. Men husk at de som selger varer skal leve av det de selger. Det er en vanskelig balansegang mellom å ikke bli lurt og opptre som en drittstøvel. Prut – men gjør det med hjerte. Dette er ikke tyrkiske teppeselgere. Lokale Thaier pruter ikke når de handler.

Det er tillatt å spørre om dette er den beste prisen de kan tilby deg. Og det er absolutt lov å sammenligne med andre steder.

Veksling på gaten kan være lønnsomt – Men er en risikosport!

Kriminalitet og korrupsjon

Kriminelle er der pengene er. Der turistene er, er det penger. Så enkelt er det. Lokale næringsdrivende er ikke tjent med kriminalitet. Føler du deg truet eller forfulgt, kom deg dit det er folk. Inn i butikker, inn i lyset; Hoteller, restauranter og spisesteder er gode fluktveier.

Følg lokale lover og regler. Vis respekt for lokale myndigheter og landets religion. Spesielt i Kambodsja og Thailand er kongehuset nesten å regne som guddommelige. I Thailand kommer du i fengsel for å ikke vise respekt for kongehuset.

Kommer du ut for en ulykke vil du kunne regne med hjelp fra politi og lokale myndigheter. Så lenge du selv ikke legger deg åpen korrupsjon, blir du ikke utsatt for det. Det er blitt bedre de siste årene, men fortsatt et problem mange steder.

Holder du din sti ren, så slipp du å måtte hanskes med uærlige politifolk. Blir du tatt med dop på deg eller tatt for uanstendig kontakt med mindreårige, kan ferien blir veldig lang på et særdeles dårlig «hotell».

Å bli forstått

Å kunne noen lokal ord er lurt. Alle kan ord som «takk», «en øl» og «god dag». Det er viktigere å kunne «politi», «hvor er?» og «…unnskyld meg». Tegnspråk, en god mimikk og et ekte smil er ofte like bra. En god lommeparlør kan være en god nødløsning. I tillegg bør du laste ned en offline versjon av Google Translate, og kanskje en app med mest brukte termer og en tale-syntese til telefonen din. En god guidebok, og god tilgang til nett er også lurt.

Minivan i Korea, kan vise seg å være virkelig mini!

Telefon og nettbruk

Bruk en sekk vevet slik at den ikke lett kan skjæres hull i. Ha passet trygt innerst mot kroppen, og ha alltid med ekstra legitimasjon (og gjerne en ekstra foto-kopi av passet ditt) Vi anbefaler å ha den ny epletelefonen i safen og forrige generasjon smarttelefon på en innerlomme med glidelås.

Erfarne reisende bruker en billig telefon i 100-kronersklassen med lokalt kontant simkort til småsamtaler .De tar med den gamle smarttelefonen sin til å oppdaterer seg på nødvendig info. Det nye epleapparatet med ubetalt svitch, svosh eller svapp fra den Norske operatøren, får ligge på hotellet eller helst hjemme i Norge.

Ellers gjelder de samme reglene som i Europa; Ikke legg fra deg telefonen på restaurantbordet, bardisken, eller fly og vift med den. Husk å ha med deg Norsk ekstra (tvilling) simkort.

Ta med kamera til selfiene. Mobilen kan man bruke til å ringe med.

Gratis nett på cafeer og restauranter er ikke sikret. Har du bilder og innhold på mobilen din du ikke vil dele med hele verden, ber vi deg la være å koble opp mot slike nettverk. Kjøp deg i så fall en VPN-tilknytning før du drar.

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


Ha også med deg en skriftlig telefonliste i fall alt blir borte. Her skal du ha telefonnummer til hjem, ambassade, konsulat, forsikring og sperre av sperre kontokort.

Mat og drikke

Gatemat? Ja, spis gatemat. Spis lokal mat, det har de hygiene til. De gangene jeg er blitt matforgiftet er det ikke lokal mat. Du får ingen føling med stedet du er hvis du sitter på McDonalds. Det betyr ikke at du trenger å gå rett på de særeste rettene. , men du trenger ikke være redd for at maten er for sterk. Som regle ser de hvor du kommer fra og lager maten slik de tror at den vil behage deg. Skal du ha lokalt krydret mat må du nesten spørre om det, men da spiser du opp også.

Ser du derimot at maten ikke er skikkelig kokt eller stekt – kjøp nytt. Er kylling rød inn ved beinet, kast den. Spis frukt og grønt. Det er som regel skikkelig vasket og av bedre kvalitet enn du kan drømme om hjemme.

Kylling i Asia ser ikke helt ut som hjemme – Men smaker fantastisk!

Betal bar-, drink- og mat-regning etterhvert. Det er lettere å holde kontroll. De aller fleste som driver steder er hederlige og redelige mennesker. Tips på 10-15% er vanlig og velkomment, men serveringspersonale er som regel betalt utover det de tar inn i tips.

Puss tenner i springvann, dusj og bad ubekymret, men kjøp drikkevann på flaske. Isbiter er ok. Frosset vann er greit.
Finner du isbiter i drinken din er det greit. Derimot bør du følge Norske diskotekregler;

Hold øye med drinken din!

Har du vært borte fra bordet og ikke holdt øye med den, kjøp deg en ny. Ikke la noen drikkevarer stå ubevoktet.

Trafikk og panikk

Huskeregel nummer 1 er; De genuine opplevelsene er sannsynligvis ikke så genuine. Skal du leie bil eller motorsykkel må du ha med gyldig norsk og internasjonalt førerkort. Sistnevnte har maks ett års gyldighet i Thailand.

Med mindre du er medsinsstudent og kan redde liv, gjelder en regel som er totalt ulogisk for oss Nordboere; Ser du en ulykke, kjør videre. Ikke stopp! Det er kynisk, vi vet. Men du blir før du vet ordet av det blandet dyperer inn en du kunne forestille deg. De lokale er vant til dette. Det er dagligdags og de ordner opp.

Trafikalt er Mumbai «helvete på jord».

Havner du selv i en trafikkulykke, ring først forsikringsselskapet ditt. Sjekk at du har alle papirer i orden. Det burde du gjort, før du satte ut på kjøretur …og selvsagt at utleier virkelig har forsikring på kjøretøyet.

På stranden, som på land, ta bilder av hele kjøretøyet før du tar det i bruk. dokumenter alle merker og skader sammen med utleier. Du får lett skylden for skader du ikke har forårsaket. Og grunnet for mye svindel med akkurat dette, vil vi faktisk råde deg til å ikke leie vannscooter (jetski)

Noen fotgjengere er det verd å stoppe for…

Husk at som fotgjenger er du lavest på rangstigen i trafikken. Du kan ikke gå ut i fotgjengerfelt (ikke engang på grønn man) og tro du er fredet. Det er du langt i fra. Bilen stopper hvis den har lyst. India er verst og Mumbai er «helvete på jord» hva angår trafikk.

Offentlig kommunikasjon

I Thailand fungerer det i alle fall bedre enn i Kambodsja. I India tar alle tog. Det er en opplevelse du aldri vil glemme, men forvent aldri at tidstabellen overholdes. Tog i Thailand er også en opplevelse i seg selv. Førsteklasse på nattog er vel så bra som hotell og langt bedre enn hospits. Der det er tog, ta tog eller fly.

Det er billig og behagelig å fly i Thailand.

Å fly i Thailand er billig og greit. Ligg unna de store turistbussene i Thailand. Jeg kjører hardt, og jeg klarer ikke å holde følge dem. Det gjelder også privatleide mini-vans. De er komfortable, men det går noe så inn i h… og du er mindre beskyttet. Ta stor lokalbuss sammen med de innfødte på lengre strekninger. Det tar litt mer tid, men er trygt og fantastisk spennende på den riktige måten.

Høflighet

Man håndhilser ikke i Asia. De aller fleste forstår ikke engang konseptet. Man waier. Sett håndflatene mot hverandre noen centimeter fra brystkassen, fingrene opp, og bukk. Det er høflig og respektfullt, også for deg som utlending. Derimot er de fleste samfunn i Asia et komplekst hierarki. Derfor skal du ikke waie til gud og hvermann. Man hilser ikke på barjenter og barn, men alder er alltid en god pekepinn. Waier et barn eller en ungdom til deg, nikker du tilbake.

Man håndhilser ikke i Asia – Man waier

Står de likestilt med deg eller over deg i samfunnet waier du. Nikker de, aksepteres din høflighet. Waier de til deg, er dere på like fot. Dess mer respekt, dess høyere reiser du hendene og dess dypere bukker du. Munken står alltid høyest. Munkene er de øverste i samfunns-hierarkiet.

Betjeningen i butikken, hotellpersonale etc. vil hilse på eller waie deg. Du nikker tilbake. De er høflige og smiler til deg. Smil tilbake og være respektfull. Tommelfingerreglen er enkel; Vær den personen du selv ønsker å møte. Ta allikevel alltid med deg dette på turen; Du er egentlig en av tusen og de er innerst inne passe drittlei …men sånt viser man ikke. Du er deres inntektskilde og det er jobben deres å behage deg.

God råd og vink

Følg fjellvettreglene. Lytt til erfarne kjentfolk. Hør hva lokale har å fortelle deg. De vil deg godt. Du er en inntektskilde og det er jobben deres å se tiul at du har det bra. Bruk gjerne norskeide guesthouses og hoteller. Hjelp gjerne Nordmenn som har etablert seg i utlandet. Hjelp dem. De er dine landsmenn. Sånn sett er blod tykkere enn vann. De er ærlige, vennlige, og har uhildede råd du ikke kan få andre steder.

Det er ikke kultureliten som bosetter seg i Thailand.

Bøkene til Lonely Planet er fortsatt god lesning, men de unike destinasjonene er lest av millioner. Ikke forvent å finne noe nytt der. Leser du bare Tripadvisor er du ferdig. Tripadvisor skrivet av turister for turister. Lytt til andres erfaring som har gjort samme reise før deg. Slik ungår du å gjøre samme feilene om igjen.

Spør lokale kjøpmenn,og snakk med hotellresepsjonen. De er ikke like uhildet, men som regel ærlige. Det kan godt hende du havner i restauranten som tilhører familien deres, men du blir ikke sendt ut på farefulle oppdrag.

Norske, Svenske og Danske fastboende er alltid glad for besøk og hjelper mer enn gjerne. Setter du deg derimot ned i en bar og treffer NordMENN på tur, så ikke forvent at du finner flest av dem med en sosialliberal politisk holdning. Det er som regel ikke kultureliten som bosetter seg i Thailand …men for all del; Det også er en opplevelse. Hvis du ikke synes den Norske klubben i Arguineguin var nok, kan du gjøre dypdykk i den Norske folkesjela her.

God tur – Verden er fantastisk!

 

 

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar