Fly Land Reisetips Sri Lanka

Verdens mest unike tetradisjoner

Asia er verdensledende i produksjon og eksport av smaksrik, velduftende te. Fra tradisjonell grønn, til dyp sort og fruktig rød. Hele verden har blitt inspirert av asiatiske tesorter og seremoniene rundt tedrikking.

Verdens mest unike tetradisjoner 25. mai 2020Kommenter dette innlegget

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del dette:

Asiatiske land har et helt unikt forhold til den varmende, aromatiske drikken som strekker seg tusenvis av år tilbake i tid. Sri Lanka er en av verdens største eksportør av te, og hjemland til den verdensledende teprodusenten Dilmah Tea, som på mange måter har formet verdens forhold til å drikke te ved å eksportere te og tekultur til hele verden i 70 år.

Gjennom globale samarbeid i reiselivsbransjen har Sri Lanka og Dilmah sørget for at hele verden har adoptert tekulturen. Blant annet med flyselskapet Emirates, som serverer teen på alle sine flyvninger og lounger. For å feire 70 års-jubileet til Dilmah Tea, setter Emirates nå noen av verdens mest unike tradisjoner og seremonier rundt te i rampelyset. Her er noen av dem, som du selv kan oppleve neste gang du reiser.

 

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------



--------------------------------------------------

Japan: Sado

En tradisjonell japansk teseremoni kalles sado eller chado, og kan vare mellom fire og seks timer. Gjennom seremonien drikkes bare grønn te fra tradisjonelle jerngryter eller teskåler uten håndtak. Lette måltider som suppe eller ris blir servert før gjestene faktisk drikker teen. I starten av seremonien tilbereder «te-mesteren», som regel verten, te ved å fylle pulverisert grønn te, bedre kjent som matcha, i teskålene med en bambusskje og helle varmt vann over den. Skålen blir deretter gitt videre til første gjest, som drikker tre små slurker og deretter fører bollen videre til neste gjest. Teene blir sendt videre fra den ene gjesten til den andre, og de drikker fra bollen til den tømmes i stillhet. Den ekstraordinære seremonien avsluttes med en samtale om teen de nettopp drakk.

 

Kina: Gongfu-cha

Det finnes flere kinesiske teseremonier til ulike anledninger som bryllup og høytider. Den vanligste seremonien blir kalt gongfu-cha og kjennetegnes ved at det benyttes større mengder med te, men at teen trekker i noe kortere tid enn ved vanlig brygging. Normalt brukes en tradisjonell potte i porselen eller leire til bryggingen, mens rørepinner i bambus sørger for at smaken ikke blir forurenset med andre aromaer. Verten bestemmer temperaturen på vannet avhengig av tetypen, for å få mest mulig aroma ut av teen. Fordi tebladene som benyttes normalt er av høy kvalitet, kan de brukes gjentatte ganger. Den vanligste teen å benytte til en kinesisk teseremoni er den kinesiske teen oolong, som har kvaliteter fra både sorte og grønne tetyper.

 

Sri Lanka: Ceylon

Som et tegn på vennskap eller en måte for vertskap å ønske gjester velkomne, er naturligvis te en stor del av kulturen på Sri Lanka. Sort Ceylon-te er en av verdens mest populære tesorter, og kommer eksklusivt fra Sri Lanka, som tidligere ble kalt Ceylon. Lange bakker med teplantasjer som strekker seg så langt øye kan se kjennetegner unike Sri Lanka. Her blir sort te som regel servert med varm melk og sukker.

 

India: Chai wallah

ANNONSE
Artikkel fortsetter under annonsen
--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


I India er det den melkesøte, krydrete chai-teen mer enn bare den mest populære teen i landet. Det er en stor del av kulturen, og symboliserer gjestfrihet. Chai blir nesten alltid servert til gjester og besøkende. Chai er så populært i India, at de som lager og selger chai har fått sitt eget navn – chai wallahs. Chai wallahs lager ofte chai med ingefær, som ryktes at skal holde kroppen varm gjennom vinteren. Tradisjonelt blir chai servert i små leirepotter som på Hindi blir kalt Kulhar, som komplementerer den krydrete, varme teen.

 

Korea: Pyebaek

I Korea finnes en helt unik bryllupstradisjon som kalles pyebaek. Pyebaek er en måte for brudgommens familie å ønske bruden velkommen til familien. I fargerike, tradisjonelle klær bukker bruden foran sin nye familie, som symboliserer ansvar og anerkjennelse. Deretter serverer det nygiftede paret te til sine eldre familiemedlemmer ved at bruden holder tekoppen i hendene sine over et langt forkle, mens brudgommen heller i teen. De eldre drikker te og deler visdom og velsignelse med de nygiftede.

Asiatiske land har et helt spesielt forhold til te, med unike tradisjoner og seremonier i hvert land som du kan ta del i på din neste reise til Asia.

Men også nordmenn har en forkjærlighet for te. I 2019 importerte Norge te for over 160 millioner kroner fra blant annet Sri Lanka, Kina og India.

 

Om samarbeidet mellom Emirates og Dilmah

Siden 1992 har Emirates servert 12 ulike tetyper fra Dilmah på flyvninger og lounger, inkludert en signatur-te produsert eksklusivt for Emirates. Bak hver te er lidenskapen til Dilmahs grunnlegger, Merrill J. Fernando, som lanserte merkevaren basert på to prinsipper: å produsere den fineste, ferskeste kvalitetsteen og samtidig gi noe tilbake til samfunnet.

Håndplukket i åsene på Sri Lanka blir tebladene høstet før den legges ut til visning der vanninnholdet i bladene reduseres. Deretter rulles, fermenteres og tørkes bladene for å produsere Dilmah Ceylon sort te. Flyselskapets utvalg av svart, oolong og grønn te og naturlige infusjoner tilbyr Emirates-reisende en rekke ekstraordinære te-opplevelser.

Noe å tenke på neste gang du skal ut å fly?

God tur!

Del dette:

Denne artikkelen er skrevet av AsiaFerie. Vi gir deg reisetips, inspirasjon, og nyttig informasjon om de mest populære reisemålene i Asia

Del din kommentar